"Kanker!"

Door Faust op zaterdag 11 juli 2009 23:25 - Reacties (34)
Categorie: -, Views: 7.677

Vandaag kijken we naar twee situaties waarin Faust het woord "kanker" gebruikt. Eerst als zelfstandig naamwoord (zn), hierna als bijvoeglijk naamwoord (bn). Voor meer informatie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfstandig_naamwoord
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijvoeglijk_naamwoord
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanker

zn:
Ik had "tumor" kunnen zeggen, in plaats daarvan noemde ik het beestje bij zijn naam. Op de frontpage. Voor de industrie is het illegaal downloaden immers als een ziekte die, wanneer je niet tijdig ingrijpt mogelijk alles vernielt. Dacht ik althans ( • figurative a practice or phenomenon perceived to be evil or destructive and hard to contain or eradicate )
Nu is er (zonder namen te noemen) een bepaald genre mensen die nogal graag over dingen struikelt.
Ik maakte het zelf onlangs mee. Hij was echter vergeten dat mensen enkel aanstoot geven aan het woord "kanker" wanneer het als scheldwoord gebruikt wordt. Het deed mij daarom plezier dat zijn "+1 moraalriddertjes -post" een 30 maal met -1 beoordeeld werd. Ik had het hierbij moeten laten, maar in een andere post hierna gebruikte ik opzettelijk "kanker" op een manier waarop die persoon zich daadwerkelijk eraan mocht storen. Als hij sowieso aanstoot gaat geven aan het woord, dan kan ik hem beter een goede reden geven, dacht ik. Maar dat was niet erg netjes van mij, zoals je wel begrijpt.

bn:
Nu het bijvoeglijk naamwoord. Allereerst een kleine disclaimer. Ik heb zelf een aantal dierbaren verloren vanwege de ziekte, zowel kennissen/vrienden als familie. In 1 geval was ik heel erg betrokken. Ook nu zoek ik regelmatig een dapper iemand op die tegen de ziekte vecht. Ik weet hoe verschrikkelijk de ziekte kan zijn.
Regelmatig zet ik mijn PS3 aan in verband met Folding@Home. Ik draag hiermee onder andere bij aan het onderzoek tegen kanker. Voor mensen met een PS3 die nog nooit ervan gehoord hebben:
http://folding.stanford.edu/
Je kan je PS3 instellen dat, wanneer deze zit te idlen, hij automatisch Folding@Home start. Hiermee draag je bij aan de kankerbestrijding. Ik verzoek alle PS3 bezitters die dit lezen om dat zo in te stellen, ook zij die het (op t.net) niet altijd met mij eens zijn.
Zo, nu dat uit de weg is kan ik door met mijn blog.
Hoe erg de ziekte ook is, externe omstandigheden maken soms dat we geen controle hebben over welke scheldwoorden we gebruiken. Soms komen ze gewoon eruit, hoe lelijk ze ook zijn. Wanneer bijvoorbeeld de gemeente je bouwplannen geweigerd heeft en je dit net in een mail leest kan het best gebeuren dat de volgende woorden, zonder dat je het eigenlijk wil, je mond verlaten:
"Kanker-gemeente!"
Het werd even stil in de werkgroep. We hadden een moment daarvoor pauze genomen, waarin ik vlug mijn mail bekeek. Ik begreep direct dat deze uitspatting zeer onwenselijk was, dus ik opende mijn mond om "sorry" te zeggen, echter nog voordat ik dat uitsprak onderbrak een vrouwelijke collega mij.
Voor ik verder ga zal ik even een korte beschrijving van deze jongedame geven. Het is een soort van vrolijke gothic, niks mis mee, maar ze vloekt constant. "Kut!" en "tering!!" hier, "Godverdomme!!", "penis!" en "stront!" daar, ze doet het constant. Ze doet het voor de aandacht. Ook probeert ze hierna altijd leuk te doen door theatraal "oepsie!" of "sorry!" te zeggen waarbij ze haar handje voor haar mond doet.
Nog voordat ik "sorry" kon zeggen onderbrak het meisje mij. "Wil je nooit meer kanker zeggen!!?". Het leek voor de buitenwereld misschien zo, maar ze was niet echt boos. Ze was stiekem gewoon blij dat ik haar een reden had gegeven om de aandacht te trekken.
-"Je wekt doorgaans niet bepaald de indruk dat je tegen vloeken bent" zei ik.
"Dat heeft hier niets mee te maken!".
-"Jij hebt geen alleenrecht op vloeken hoor, dat jij veel vloekt maakt niet dat jij de woorden mag uitkiezen waarmee ik vloek".
"Ik wil gewoon dat je nooit meer kanker zegt! Toevallig ken ik heel veel mensen die kanker hebben!" Ze speelde haar rol best goed. Vooruit dan, dacht ik.
-"Dat is goed, maar dan verlang ik dat jij nooit meer kut zegt. Ik ken namelijk heel veel mensen die een-"(vul de rest zelf maar in)
Nadat ik de zin afgemaakt had, begonnen een aantal mensen te lachen, waaronder de professor. Ik keek hem aan en hij knikte goedkeurend.
Toen wendde ik me tot het meisje en zei:
"Sorry, ik zal niet meer 'kanker' zeggen in jouw bijzijn. Ik ben wel van mening dat je het op een minder felle manier had mogen brengen, maar mijn excuses dus".
Ik zei dit alles nog voordat ze tijd had tranen in haar ooghoeken te vormen, en voldaan stelde ik voor de werkgroep te vervolgen.
-fin.

Heeft u nog nooit met het woord 'kanker' gevloekt?

Ik groet u,
Faust.

Volgende: Yo Solar Team Twente.. 10-'09 Yo Solar Team Twente..
Volgende: Begrijpend lezen met Faust. (deel 1) 07-'09 Begrijpend lezen met Faust. (deel 1)

Reacties


Door Sjonny, zaterdag 11 juli 2009 23:36

Ik denk dat je beter kan vragen;) wie niet met het woord kanker heeft gevloekt:)

Door Tweakers user Faust, zaterdag 11 juli 2009 23:39

Sjonny, I'll take that as a yes? : )

Bedankt overigens, ik zal de vraag aanpassen. Doet me een beetje denken aan de bijbel waarin Jezus tegen de Joden zegt (als ze net een vrouw willen doodstenigen): "wanneer jullie zonder zonden zijn, gooi dan de eerste steen".
(toch nog ergens goed voor geweest, op een RK Basisschool onderwijs gevolgd hebben :P )

edit @ link0007:
Bedankt! Dat is een hele mooie bijdrage aan de blog.
(ik ben overigens van mening dat de comments nog belangrijker zijn dan de blog, in mijn geval althans :) ).

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 juli 2009 23:54]


Door Tweakers user link0007, zaterdag 11 juli 2009 23:46

Ik scheld weinig met kanker.. Maar voor de rest met genoeg ziektes, en dat ik kanker niet gebruik heeft weinig te maken met een afgunst voor het gebruik van dit woord :)

Zelf ken ik ook mensen met kanker, en mensen die zijn overleden aan kanker, maar dit betekend niet dat ik iedere uitspraak van dit woord zie als belediging of disrespect aan de strijd die deze mensen voeren.

kanker als vloekwoord staat voor woede, kwaad, slechte dingen.. Maar NIET voor de ziekte zelf. Net al 'pest', 'tyfus', 'tering' zijn het woorden die een gevoel van woede over iemand heen gooien.

Is het slecht om dit woord te gebruiken? Nee. Kanker gebruik je wanneer je wilt aantonen dat je heel heel boos bent. Dan is een 'sjonge jonge, de gemeente geeft mij een negatief gevoel' niet genoeg om je gevoel uit te drukken, alsmede "en nu breekt me de klomp.. Ik voel me uitermate ongelukkig door deze uitspraak van de gemeente!".

Dus, kanker er maar op los. Mij heb je er niet mee :)

Door Tweakers user QuiCk01, zaterdag 11 juli 2009 23:56

Ik heb het alleen in de situatie als hierboven beschreven staat.
Ik "schrik" soms ook van mijzelf als ik dit zeg.
Sommige mensen zeggen het bijna in elke zin en daar walg ik echt van. Nu wil ik niet ontkennen dat ik weinig vloek maar toch.

Toch vind ik zelf dat ik kanker niet mag gebruiken. Zelfs niet als ik heel boos ben.
Ik gebruik liever wat anders wat sommige mensen ook weer zal kwetsen.

Ik vind zelfs: "kanker er maar op los"* of "Wat een gekanker" nu raar klinken.

*Link0007, niets tegen jou maar alleen het zinnetje was gemakkenlijk om te gebruiken.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 juli 2009 23:57]


Door Tweakers user MaDLiVe, zondag 12 juli 2009 00:05

Sinds wanneer zijn kanker en tumor dezelfde dingen ;) Afgezien daarvan kan vloeken heerlijk opluchten.

[Reactie gewijzigd op zondag 12 juli 2009 00:27]


Door Tweakers user Neverwinterx, zondag 12 juli 2009 00:06

Hier in België gebruiken we dat niet als scheldwoord (of althans toch niet in Vlaams-Brabant, ergens anders wel?).

Door Tweakers user Parabellum, zondag 12 juli 2009 00:09

Waarom moet men uberhaupt vloeken :? Onmacht ? Je zin of gelijk niet krijgen ?

Ook al kan ik er respect voor opbrengen, je helpt niets maar dan ook niets om een PS3, of welke PC dan ook aan te zetten voor welk onderzoek dan ook. Hoe graag we ook willen dat we kanker kunnen genezen, in een wereld waar we iedere dag voedsel eten die stijf van de chemicalien staan, de anabolen of anti biotica, waarvan men weer iedere keer nieuwe stofjes "uitvinden" en toepassen heeft geen zin.

Hoe zat het ook al weer, als we iets willen oplossen moeten we het probleem toch bij de bron aanpakken, niet symptomen proberen te bestrijden :? Heb zelf teveel mensen aan kanker verloren en er komt maar geen einde aan, het word met de jaren alleen maar erger in de zin van, steeds meer worden er slachtoffer van.

En de oplossing komt niet, mark my words :/

Door Tweakers user Mizitras, zondag 12 juli 2009 00:30

Ik vind de titel wat kinderachtig overkomen en net zoals elke scheldpartij mensen kan kwetsen, kan dat met het woord "kanker" en concatinaties zoals "kankerhoer" dat ook. Om daar nog een blogpost aan te wijden....

Door Tweakers user Giant87, zondag 12 juli 2009 00:53

Parabellum, de oplossing komt er iig niet door mensen zoals jij nee..

Door Tweakers user MaDLiVe, zondag 12 juli 2009 00:57

@parabellum

Je hebt vast een medische opleiding gevolgd, vandaar die wijze uitspraken...

Door Tweakers user Faust, zondag 12 juli 2009 01:07

Mensen, het is zijn mening.
Ik ben het met hem eens dat het vaak nogal een uitzichtloze situatie is.
Daarnaast is het inderdaad nogal tegenstrijdig: aan een kant onderzoeken we oplossingen, maar hier staat loodrecht tegenover dat mensen in grote getallen ongezond eten en leven.
Heel veel mensen roken, etc.
Zolang we dat niet veranderen, gaat er geen oplossing komen, dat is volgens mij wat Parabellum wil zeggen.

Door Tweakers user pythagorasABC, zondag 12 juli 2009 01:19

Er is laatst in het nieuws geweest dat er een medicijn tegen kanker was gevonden, dat werkte op muizen. Nog lang niet uitontwikkeld natuurlijk, maar wel veelbelovend.

Ook heb ik van een onderzoek gehoord, dat mensen met woorden vloeken die "verboden"/"ongepast" zijn(eigenlijk best logisch). Dan heeft het dus eigenlijk geen zin om mensen te zeggen dat ze niet met kanker moeten schelden, dan word het alleen maar een groter taboe. Misschien is dit een beetje overdreven, maar het komt hier wel ongeveer op neer.

Door Tweakers user Parabellum, zondag 12 juli 2009 04:54

@ Giant en Madlive :

Zal eens bij wijze van uitzondering uit de school klappen, en dat nog wel op Faust zijn blog :)

Ik ben op jonge leeftijd mijn beide ouders aan kanker verloren, dat is nu al weer ongeveer 28 jaar geleden. Zij werkte in een industrie met zware metalen zonder enige bescherming. Zo ging dat destijds in de jaren 70-80. Dag en nacht werkte ze met oliën en metalen die vandaag de dag niet meer met de hand bewerkt mogen worden. Gelukkig maar enrzijds, anderzijds wist men toen niet beter. Hun verlies heb ik destijds geaccepteerd onder het motto van, men wist toen niet beter.

Anno 2009 gaat die vlieger niet meer op. Men weet tegenwoordig drommels goed wat goed en slecht is maar uit economische overweging en overbevolking zwijgt men. Een ieder normaal denkend mens weet dat veel stofjes slecht zijn voor ons immuunstelsel, zoals :

Roken
Benzine/gas/diesel uitstoot
Alcohol
Anabolen
Ongedierte bestrijding op je voedsel
Warme laptops urenlang op je schoot
Mobieltjes/Dect/WiFi

We kunnen nog wel even door gaan, de lijst is erg lang.

Nee, ik heb geen medische opleiding gevolgd, is ook niet nodig voor een beetje algemene kennis van zaken. Een ieder mens heeft door zijn hele lichaam kankercellen zitten, de vraag is alleen, waarom veranderen er cellen in kwaadaardige zellen ? De kern van de zaak is dat onderzoek plaatsvind op bestaande kanker ziekte's met die verstandhouding, p het moment dat je "denkt" het éne opgelost te hebben dient de volgende variant zich al weer aan met als gevolg, een algehele oplossing zal er nooit komen voor kanker, genetische evolutie etc etc.

Waarom kan men de kakkerlak niet verdelgen ? Omdat die iedere keer resistent word voor de verdelging en de "pool" van oplossingen worden steeds schaarser. Het diertje zal dus alles op den duur, zoals nu al reeds van toepassing is, overleven. Wij, als mens, kunnen kanker, aids en andere epidemiën alleen oplossen als de mens dat daadwerkelijk wil, doormiddel van luxe die we nu kennen op te geven.

Neem roken als voorbeeld, men weet dat het slecht is of flinke schade kan aanbrengen, met name bij de meerokers, waarom niet het hele goedje verbieden en uit de handel halen ? 2 generatie's verder en niemand taalt meer om een stukje tabak. Maar veel mensen zijn afhankelijk met hun inkomen daarvan en vele landen hebben een leuk stukje nationaal bruto inkomen over de belastinheffing daarover. Hetzelfde geldt voor de accijns van brandstoffen etc etc.

Of je het nu wil geloven of niet, het is aan de jonge generatie om een vuist te maken tegen alles wat slecht is voor de mens ansich. Zo lang men dat niet wil zal oa. kanker nooit te genezen zijn, net zoals de voedseltekorten in Afrika en een monetair stelsel die gebasseerd is op de olie, waarvan ik zeg dat de wereld al lang failliet is, maar omdat de VS biljetten bij blijft drukken houd men de schijn nog even op. De VS wil niet voor niets een nieuwe wereld munt ;)

En wil je je echt een beetje verdiepen in de materie, begin dan eerst eens met de tabellen van nu en 50 jaar geleden en kijk dan alleen naar de voedselwaarde nu en van toen wat er per 100 gram in een beetje groente/fruit/vlees zit, niet schrikken, en kijk dan gelijk even naar de emissie van nu en toen. Hoef je geen Einstein voor te zijn als de feiten voor je neus liggen en de som op te maken. Triest maar waar.

Door Tweakers user link0007, zondag 12 juli 2009 11:22

@parabellum:

1) Roken verbieden zorgt enkel voor een ondergrondse verkoop van sigaretten door drugsdealers. Leuke manier om een bevolking aan de drugs te krijgen, maar mensen zullen er weinig minder om roken ;) Als de bevolking wilt roken, laat ze lekker. Zolang ze niet-rokers niet lastig vallen, en er voldoende moeite is gedaan om ze te educeren mbt de nadelen van roken, zal mij het een zorg zijn :)
2) Kanker is 'slechts' een oncontroleerbare deling van een cel. Het is geen bacterie/virus, en heeft dus ook geen mogelijkheid om zichzelf resistent te maken. Wanneer je een behandeling hebt die kankercellen doodt, zal dat op iedere vorm van kanker werken, en met een beetje geluk zelfs over het hele lichaam actief zijn. Wat jij zegt komt neer op dit: "Als we steeds die gebroken benen blijven spalken en ingipsen, zal er uiteindelijk een gebroken been soort muteren die niet resistent is tegen spalken".

Door Tweakers user Tomfish, zondag 12 juli 2009 11:34

Waarom scheld er niemand meer met fruit :N

Door Tweakers user DonJunior, zondag 12 juli 2009 12:15

Weer een heerlijke blog geschreven.. top!
Het woord kanker is inderdaad nogal een gevoelig onderwerp..
Er lopen genoeg jongelui rond die met het woord smijten.. en er niet over nadenken dat anderen hier 'last' van kunnen hebben..

Door Tweakers user Cruz, zondag 12 juli 2009 12:35

Waarom scheld er niemand meer met fruit :N
Kut met peren?

Door Tweakers user MAZZA, zondag 12 juli 2009 12:54

Het valt me wel op dat in de regio Rotterdam/Den Haag het woord kanker zowat in elke zin voorkomt tegenwoordig. Dat slaat ook echt nergens meer op.
Een keer vloeken kan best opluchten, maar om nou voor elk zelfstandig naamwoord het woord kanker te plakken, is ook een beetje een gebrek aan vermogen tot zinsbouw.

Door Tweakers user HendrikN, zondag 12 juli 2009 12:57

Wauw, niet verwacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar mooi stuk Faust! ;)

Door Tweakers user HendrikN, zondag 12 juli 2009 13:00

Het valt me wel op dat in de regio Rotterdam/Den Haag het woord kanker zowat in elke zin voorkomt tegenwoordig.
Tegenwoordig? Ik weet niet hoe het in Rotterdam is, maar in Den Haag is "Kanker" al zeker 30 jaar ingeburgerd als bijvoeglijk naamwoord.

Door Tweakers user Parabellum, zondag 12 juli 2009 14:58

@ Link0007

De overheid wil roken uitbannen maar dat ligt gevoelig, privacy etc. Ik vind het alleen hypocriet om te zeggen, roken is ongezond maar we blijven het lekker verkopen. Met de nadruk op hypocriet. En nee, het is niet gezegd dat alles wat men maar verbied ondergronds gaat. Een wereldwijd verbod en je hebt geen "ondergrondse" meer :)

Misscchien interessant om het stukje over chemische stoffen te lezen en waarom kanker zo moeilijk te genezen is, aangezien de cel "muteerd" :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanker

En het "medicijn" wat ze nu hebben, chemokuren helpt in slechts enkele gevallen, prcoentueel gezien. Chemotherapie daarintegen kan levensreddend zijn maar men vergeet vaak 1 ding, het tast tevens heel veel goed weefsel aan, permanent en iedere chemokuur die ze vandaag de dag gebruiken "vernietigd" je beenmerg.

Maar goed, ieder zijn visie en mening er over. Mijn mening is dat kanker op deze manier nooit valt te genezen vanwege de mutatie's. En voor ieder stofje waar we ons tegen beschermen die mogelijk K veroorzaakt staan we morgen weer aan andere stofjes bloot. Met namde concentratie nu vandaag de dag tov. een eeuw geleden is velen malen hoger komen te liggen, u do the math.

Back on topic, het woord als scheldnaam gebruiken komt denk ik veel voor omdat het woord an sich harde klanken bevat en eenmaal hard uitgesproken komt dat nogal heftig over. Maar om het nu te gebruiken, ach, het hele leven draait om een beetje respect naar elkaar toe. Als iemand het woord gebruikt verzoek ik altijd vriendelijk om het niet meer te gebruiken. Doet men het dan toch dan weet ik genoeg, de persoon heeft naar mij iig. weinig tot geen respect. Maar ik kom dan toch terug op de vraagstelling, waarom vloekt de mens uberhaupt ? Er zijn zoveel manieren om je emotie uit te drukken :)

Door Tweakers user Marce, zondag 12 juli 2009 21:45

Om maar met de deur in huis te vallen, ik heb nog nooit met kanker gescholden. Ik heb wel gemerkt dat het er af en toe uit wou komen, maar ik kon het onder controle houden.

Ik heb zelf 1 iemand in de familie verloren hieraan, en daarbij nog een paar kennissen. Dat doet er verder niet toe.

Zoals jij het nu uitlegt, ben ik het eigenlijk met je eens. Ik scheld niet met kanker, maar wel met tyfus en godverdomme (dat laatste past niet in het plaatje van ziektes, maar ook dat ligt gevoelig voor sommige mensen). Ik ben er dan ondertussen ook al overheen als mensen om mij heen schelden met kanker, ik kan het alleen niet hebben van mijn broertje die het af en toe doet, wat hij waarschijnlijk vooral doet om erbij te horen op school, maar dat terzijde.

Tot zover kan ik het dan nog accepteren, erger vind ik het dat er ook mensen zijn die constant met kanker schelden, in de vorm van kanker dit, kanker dat, en dan ook om totaal overbodige dingen, zoals een bus die 2 of 3 minuten te laat is, en dan hernoemd is naar een kankerbus.

Verder heb ik nu geen zin om in te gaan op alle andere lange post's over de bestrijding van kanker en andere dingen.

Door Tweakers user theonlyextreme, maandag 13 juli 2009 09:46

godverdomme daar word ik nu echt schijt ziek van die mensen die maar te pas en te onpas kankeren.
onzin natuurlijk maar wat ik eigenlijk wil bijdragen is dat het niet de mensen met de ziekte zijn die problemen hebben met deze uitlatingen.
waarom discrimineren?
waarom niet kanker en wel terring pokke en nog een hele rij andere kleurrijke uitlatingen.
het uiten van ongenoegen gaat zoals al door anderen vermeld niet door je op een zeer nette gepaste manier je te ventileren.
Dus "potjandriedubbeltjes ik word hier helemaal naar van" lucht niet echt op.
Woorden met harde medeklinkers blijken het meest op te luchten.
goeie voorbeelden daarvan zijn dus Kut, Kanker en Tering.
Het voordurend gebruik maken van kracht termen vind ik wel ongewenst gedrag.
Maar wie heeft nog nooit een reden gehad om eens verschrikkelijk te kankeren

Door Tweakers user link0007, maandag 13 juli 2009 19:25

@parabellum:

1) kanker IS juist een ongecontroleerde celmutatie. Het is alsof je auto last heeft van roet.. In principe is dat een mutatie van ijzer tot ijzeroxide, die slecht is voor het plaatwerk. Maar dat woordje mutatie betekend niet dat roest opeens verandert, en niet meer te verhelpen is ;)
2) Drugs blijven altijd ondergronds verder verkopen.. En je moet wel erg naief zijn om te denken dat een wereldwijd verbod haalbaar is ;)

Door Tweakers user Parabellum, dinsdag 14 juli 2009 02:58

@ link0007 :

Een wereldwijd verbod is makkelijk te doen door het simpel weg te doen ;)

Betreffende cel mutatie, zal een laatste poging wagen. Je vergelijk met auto's en roest gaat niet op. Een levend cel organisme kan vele malen muteren op diverse manieren, in net "iets" anders. Op het moment dat men voor een type kankersoort een medicijn heeft gevonden werkt deze over het algemeen al niet meer, immers de cel is al gemuteerd en kan vrijwel daardoor het "nieuwe" medicijn weer staan.

Waarom denk je dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is geworden ? Hartfalen is dat allang niet meer omdat je dat simpelweg kan voorkomen door "betere" voeding en meer beweging, gezonder leven dus. In de industrie in een breed verband worden steeds anderen chemicaliën op de mens losgelaten, met name in de pesticiden wereld. Dat krijgen we allemaal binnen, op de één of andere manier en voila, we slaan het op in ons lichaam en de cellen veranderen.

Zelfs de bijen kunnen de pesticiden niet meer verwerken en sterven langzaam maar zeker uit met als gevolg, de bloemetjes, boompjes, groenten en fruit worden straks niet meer bestoven met als gevolg, zonder dit kan de mens niet overleven :

http://www.telegraaf.nl/b...bijensterfte__.html?p=1,2

Maar goed, het is jammer om te zien dat essentiële zaken/problemen laconiek worden bekeken en vergeleken worden met roest, teken dat velen feitelijk zich niet zo een zorgen maken om de gesteldheid van deze wereld, hoe we met alles om gaan. Ëén ding is echter zeker, de mensheid kan veel weerstaan maar niet alles, de natuur regelt het vanzelf wel. Mij benieuwen wat er gaat gebeuren als de Mexicaanse griep virus gaat muteren ;)

Door Tweakers user kaesve, woensdag 15 juli 2009 18:18

net terug van een korte vakantie was ik mij even up-to-date aan het lezen en kwam toevallig dit tegen:

vloeken is goed voor de mens

moest meteen hieraan denken :D

Door Tweakers user Dj Neo Ziggy, donderdag 16 juli 2009 14:13

Zoals sjaak bral al zei: Tering tifus en Cholera, zijn makkelijk op te lossen met een spuitje.
Bij kanker ligt dat toch wat ingewikkelder.

Door Tweakers user Dj-sannieboy, dinsdag 27 oktober 2009 18:39

Met kanker schelden doe je gewoon niet. Je hebt er mensen tussen die constant het woord gebruiken. Vaak gaan deze mensen om met mensen die eveneens dit woord vaak gebruiken. Ik heb al verschillende dierbaren verloren aan deze afschuwelijke ziekte en zie dan ook echt niet in waarom mensen de associatie maken met deze ziekte. Ik vraag me vaak oprecht af of de mensen die dit woord zo vaak gebruiken deze ziekte wel eens echt van dichtbij hebben meegemaakt, en als dit zo is waarom ze dan het woord nog steeds gebruiken. Elke keer als je dat woord hoort denk ik weer aan de slachtoffers die deze ziekte heeft gemaakt. Mijn moeder heeft de ziekte gehad, ze is hier indirect aan overleden. Het was niet de ziekte zelf, maar een andere ziekte die hieruit voor kwam. Gebeurd zeer zelden en de meeste mensen zullen er niet van gehoord hebben. Als we de mensen met deze ziekte voor 100% konden genezen, dat zou fijn zijn. Het kunnen voorkomen van de ziekte d.m.v. een inenting of wat dan ook zou nog vele malen fijner zijn.

Door Tweakers user The Killer, dinsdag 27 oktober 2009 19:41

Ongedierte bestrijding op je voedsel
Warme laptops urenlang op je schoot
Mobieltjes/Dect/WiFi

Right... Ook een fel tegenstander van aspartaam zeker?

Door Tweakers user garagaholic, woensdag 28 oktober 2009 00:56

Zie dat dit blog al weer een maand of wat oud is... Maar goed, het is geen GoT hier dus bij deze ;-);

Dj-sannieboy, om in te gaan op je vraag waarom mensen die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt kanker wel eens gebruiken als uiting van ongenoegen of scheldwoord. Persoonlijk doe ik dat alleen wanneer mij echt iets tegenzit of echt uitzonderlijk boos ben. Logisch bekeken niet eens zo vreemd. Kanker is bijzonder vervelend, dus een bijzonder vervelende situatie is een kankersituatie. De associatie wordt niet zo zeer bij de ziekte en/of het ziektebeeld gelegd, maar wel bij de impact ervan.

Verder is het voor jou natuurlijk niet leuk om kanker te horen wanneer jij daarbij altijd terugdenkt aan die specifieke situatie of slachtoffer. De wereld zit echter niet zo in elkaar dat men bij alles wat men zegt rekening houdt met de gevoelens van anderen. Sterker nog; het interesseert de meeste mensen werkelijk geen reet wat jou gevoelens zijn bij het horen van een woord dat zij (dagelijks) bezigen. Nu kun je allicht een kruistocht gaan voeren tegen mensen die woorden gebruiken die jou niet welgevallig zijn. Maar je kunt je ook realiseren dat mensen niet per definitie refereren naar kanker als iets wat jou persoonlijk is overkomen, maar naar iets wat hen tegenstaat.

Dat gezegd hebbende, komt het gebruik van kanker in het algemene taalgebruik op mij altijd bijzonder dom over. Als bijvoeglijk naamwoord geeft het over het algemeen 'kracht' mee aan hetgeen je zegt (over een meisje dat je niet lief vindt, kun je bijvoorbeeld 'wijf!' zeggen, maar het wordt pas echt vervelend als je 'kankerwijf!' roept). Echter, ik snap de 'trend' om in iedere derde zin kanker ergens voor te plempen nooit zo goed. Zoals ik zei; het komt op mij over alsof diegenen die de term op die manier regelmatig bezigen een hersencel of wat te weinig gebruiken.

"Ha buurman, wat kijkt u vrolijk!", "Jazeker buuf, ik ben met mijn kankergrasmaaier het kankergras aan het maaien, en dat geeft me rust!". Vind ik tamelijk bizar, maar in sommige kringen is het niet eens buiten het extraordinaire..

Door Tweakers user Obscure, woensdag 28 oktober 2009 13:15

Ik heb zelf niks tege kanker als je het eens roept bijvoorbeeld als je klote dag hebt gehad doordat je van school bent gekickt, ontslagen bent van werk ... ga zo maar door.

Maar zodra je van die mensen ziet die zowat kanker zeggen in elke zin die ze uit spreken. Die zou ik zelf het liefst ze in elkaar trappen zodat ze het niet meer gebruiken.
Maar zoals veel al zeggen in deze blog dat ze dierbaren verloren hebben door kanker, dat heb ik ook al vaak mee gemaakt. Dat komt omdat in mijn familie veel baarmoederhals kanker voorkomt en natuurlijk andere varianten van kanker (dus schrijf me niet af alsof ik er niks van weet).
Ik heb ook tegen vrienden van mij gezegd je mag gerust kanker zeggen maar zo min mogelijk in mijn buurt, dat doen ze ook.
Want ik heb al bijna zo gast in elkaar getrapt omdat hij zovaak kanker zei. omdat hij ook zoiets zei wat bij 'garagaholic' ook in tekst staat (laatste gedeelte, natuurlijk wel anders).
ik kan het wel hebben maar zodra je over een lijn gaat bij mij dan word ik lijp ;) (zal ook wel gelden voor meerdere mensen)

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 oktober 2009 13:17]


Door Tweakers user Dj-sannieboy, woensdag 28 oktober 2009 15:40

Dat veel mensen het geen reet interesseerd, daar was ik al achter. Ik heb altijd zoiets van, laat maar gaan... Ik zeg er dan ook niks van. Soms zie je wel dat mensen schrikken op het moment dat ze het zeggen, niet omdat ze het zeggen maar omdat ze weten dat ik het niet prettig vind. Wanneer je echt kwaad of wat dan ook bent dan kan ik begrijpen dat men het woord gebruikt. Natuurlijk kun je ook proberen om de rust te bewaren en toch een ander woord te gebruiken. Over de mensen die het woord regelmatig of vrijwel altijd gebruiken heb ik verder niks te zeggen.

Door Tweakers user Waterkoker, vrijdag 30 oktober 2009 09:54

Doordat er in mijn omgeving vaak het woord kanker valt, kan ik er juist beter mee omgaan. Het woord dringt geen eens meer tot me door, waardoor ik ook niet meer aan al die negatieve dingen denk die aan de ziekte hangt. Mn broer had deze ziekte opgelopen en in het begin had ik moeite met het woord. Maar hoe vaker je het te horen krijgt des te beter je er mee om kan gaan, in mijn geval dan. Af en toe laat ik het woord ook wel eens vallen, maar dan heb ik er niet bepaald een schuldgevoel aan oid.

ik vind dat sommige mensen nogal overdreven reageren op het woord. Een soort van verboden woord wat emotionele reacties opwekt. Maargoed, het is net zoiets dat bepaalde moslims kwaad worden als zij 'beledigd' worden (denk hierbij aan het stukje van hans teeuwen met die halal meiden). Creëer een schild voor zulk soort dingen. Net zoals het woord kanker, natuurlijk is het een vreselijke ziekte, maar probeer gewoon resistent voor dat woord te worden zodat je er geen last meer van hebt als het toevallig geroepen wordt. Want je kan niet willen dat andere mensen een woord nooit meer zeggen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 oktober 2009 09:58]


Door Sam, dinsdag 3 april 2012 15:55

Hou godverdomme nou gewoon eens op met dat gekanker!

Ten 1e: 'Als je met andere ziektes of aandoeningen spot heb je geen reden om iemand die met kanker spot te beschuldigen'
Ten 2e: 'Als je je aangesproken voelt omdat iemand kanker zegt dan zou dit ook alleen moeten kunnen omdat je ZELF kanker hebt' Ik ben mijn opa/oma/broer verloren aan kanker. Shit happens? Daarom kan ik nog steeds wel kanker zeggen. Doet me niks.

Gevoelige kanker flikkers een beetje op mensen die kanker zeggen te kankeren. Kanker lekker op iets anders nuttigs ofzo? Bijv. Kanker Moslims.

Reageren is niet meer mogelijk