Begrijpend lezen met Faust. (deel 1)

Door Faust op maandag 6 juli 2009 15:52 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 5.900

Iedereen die de basisschool heeft afgerond weet wat begrijpend lezen is, en zou instaat moeten zijn het toe te passen. Alhoewel.. iedereen?

Een voorbeeld:
Bekijk en beluister het onderstaande fragment tussen 0:15 en 0:24
[YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=g-ag_NfTSyg]

Omdat dit 'begrijpend lezen met Faust' is, en niet 'begrijpend kijken/luisteren met Faust', heb ik de tekst voor jullie opgeschreven:
"And PlayStation 3 will be the only console you'll be able to play Final Fantasy XIV on, when it launches in 2010"
Omdat dit 'begrijpend lezen met Faust' is, en niet 'begrijpend vertalen met Faust', heb ik de tekst voor jullie vertaald:
"En PlayStation 3 zal de enige console zijn waarop je Final Fantasy XIV kunt spelen, wanneer het (spel) gelanceerd wordt in 2010"
nieuws: E3: PlayStation 3 trekt Final Fantasy XIV Online naar zich toe
nieuws: E3: Square Enix ontkent PS3-exclusiviteit Final Fantasy XIV Online

Bent u ook van mening dat het klakkeloos items overnemen van andere sites zonder een bron te raadplegen geen eigenschap mag zijn van een zogenaamd journalistiek medium?

Ik groet u,
Faust.

Volgende: "Kanker!" 07-'09 "Kanker!"
Volgende: wat je NIET op t.net gaat lezen (deel2) 07-'09 wat je NIET op t.net gaat lezen (deel2)

Reacties


Door Tweakers user dcm360, maandag 6 juli 2009 16:11

Ehm... Oké. Zou ik misschien mogen vragen wat jouw vraag met begrrijpend lezen te maken heeft?

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 16:14

Nee, je mag geen vragen stellen. Eerst geef je antwoord op mijn vraag.

Door Tweakers user TIGER79, maandag 6 juli 2009 16:21

aaahh.. dit vindt ik weer een heel interessante vraagstuk... waar ik me nog meer aan stoor, en wat vaak te zien is op tv tijdens het "journaal" of het "nieuws" : journalisten (of eigenlijk presentatoren vandaag de dag) die zich niet limiteren in het "verslag doen van het nieuws" maar daarbij ook gewoon hun eigen twist of eigen opinie bij invoeren/uitspreken...
Dan is het namelijk niet meer nieuws verslagen, of een neutrale verslaggeving, maar dan kan de "journalist" zelf een ondertoon aan het nieuws geven waardoor eigenlijk de natuur van dat nieuws al wordt vastgesteld voordat de luisteraar daar zelf over kan nadenken en/of een opinie vormen...
en als daarbij ook nog een stukje klakkeloos overnemen bij komt kijken kan eigenlijk diegene die het nieuws "lekt/uitbrengt" al meteen vaststellen of het positief of negatief nieuws is...

Door Sander, maandag 6 juli 2009 16:22

Ik snap het niet... :S

Door Tweakers user dcm360, maandag 6 juli 2009 16:26

Das ook goed :) Ik ben het met je eens dat klakkeloos overnemen geen eigenschap hoort te zijn van een journalistiek medium. Je bent als journalist verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening, en je moet daar dus zorgvuldig mee omgaan. Zomaar overnemen is echter niet zorgvuldig, want als je enige bron nu net niet de juiste is (en die kans is tegenwoordig op het internet best wel groot) dan haal je jouw eigen betrouwbaarheid flink onderuit. Verder kijken dan je neus lang is is dus goed voor jouw publiek en voor jezelf.

Jouw voorbeeldartikelen hebben beide trouwens een goede bron. Dat ze elkaar tegenspreken is hun eigen probleem, hoewel ik de ontwikkelaar een betere bron vind (zij maken het spel immers). Ik zou zeggen: blunder van Sony, en niet van de mensen die er artikelen over hebben geschreven. Ze (bij Sony) zijn er blijkbaar niet toe in staat om te weten wat ze zelf verkopen...

Door Tweakers user Blasterxp, maandag 6 juli 2009 16:26

Faust, een beetje kritiek op Tweakers kan geen kwaad. Scherp gespot. Het werkt zichzelf in de hand. Iedereen kan tegenwoordig nieuws (op)schrijven. En als drie mensen het zeggen, dan is het toch waar?

Een half review opleveren, om maar de 'eerste' te zijn - vind ik op zich ook niet zo zinnig.

Maarja, als je een website ook moet onderhouden van het magere geld van wat flashbanners -> dan mag je ook geen kwaliteit verwachten.

Tweakers, hou ze scherp!

Door Tweakers user Barleone, maandag 6 juli 2009 16:28

Voor zover ik begrijp heb je dus de pc en de consoles.
FF XIV komt dus op de pc en op 1 console, namelijk de PS3
- ja dus, zie http://www.finalfantasyxiv.com/

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 16:33]


Door Tweakers user dcm360, maandag 6 juli 2009 16:29

En ik hoef geen antwoord meer op mn vraag, ik heb m al door :(
Heb je er zelf nog een uitgebreidere mening over dan alleen die regel?

Door Tweakers user Soldaatje, maandag 6 juli 2009 16:31

Ik begrijp het ook niet... (understatement)

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 16:39

dcm360, sorry voor mijn toon in mijn vorige post :P

dcm360/barleone.
De bronnen zijn imo slecht, de aankondiging luidde:
"PlayStation 3 zal de enige console zijn waarop je Final Fantasy XIV kunt spelen, wanneer het (spel) gelanceerd wordt in 2010""
"de enige console" = het spel komt voor de pc, anders had sony trots gezegd "het enige platform"
"wanneer het (spel) gelanceerd wordt" = tijdens die lancering. Hiermee zegt hij dat het spel tijdens de lancering exclusief op de ps3 te spelen is, wat consoles betreft.
Anders zou sony dat stuk over de lancering hebben weggelaten.
Het is dus perfect mogelijk dat de 360 versie een week later in de schappen ligt, dat is namelijk letterlijk "na de lancering".

TIGER79,
hou op :P ik proef soms al de partijdigheid in een artikel of item bij het lezen van de titel. Als je enige kennis over het onderwerp hebt dan valt dit direct op. Het gevaar is inderdaad dat die bredere kennis ontbreekt, en je het dus voor waarheid aanneemt.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 16:41]


Door Tweakers user FiXeR.nl, maandag 6 juli 2009 16:42

Het zal wel. :z

Door Tweakers user Neverwinterx, maandag 6 juli 2009 17:13

Je kan tweakers moeilijk kwalijk nemen dat zij het gegoochel met termen in de marketing talks niet kunnen doorzien. Vaak bedoelt men met "de enige console" gewoon het enige platform. Die "when it launches" is eveneens zeer dubbelzinnig. Sony heeft bewust die woorden gebruikt om de indruk van totale exclusiviteit te wekken om zo hun press event op het E3 indrukwekkender te maken. Maakt niet uit of die woorden later ontkracht worden, de indruk is dan al gemaakt. Het deel over de consoles heeft tweakers duidelijk wel opgemerkt, zie de newspost.
Waarom denk je trouwens dat ze het van andere bronnen hebben overgenomen? Ik denk dat er zelf iemand van tweakers die press event heeft bekeken (net als ik).

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 17:25]


Door Tweakers user Confusion, maandag 6 juli 2009 17:16

Ik mis enige vorm van onderbouwing voor de bewering dat het nieuws 'klakkeloos overgenomen' is. Als het nieuws elders ook verkeerd stond, dan laat de uitspraak in de keynote zich blijkbaar gemakkelijk verkeerd interpreteren. Zeker als je met die interpretatie in je achterhoofd kijkt, dan kan je de tekst als een bevestiging opvatten. Er is geen enkele reden om er aan te twijfelen dat Dimitri de keynote gehoord/gezien/gelezen heeft en dus wel degelijk 'de bron' geraadpleegd heeft.

Zeuren over nieuws van een maand oud... hoe lang ben je bezig geweest om deze slak te zoeken, om er zout op te kunnen leggen?

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 17:17]


Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 17:24

confusion, ik had deze blog volgens mij 4 dagen na de e3 geschreven, nu precies een maand geleden.
Maar ik had de publicatie datum verkeerd ingesteld, juli in plaats van juni. Daarom kwam de blog pas zojuist 'online', dit had dus al een maand geleden gepubliceerd moeten zijn.

edit:Het is niet echt een slak van een maand oud, het nieuws is recent, van de dag en komt dan ook op dagelijkse basis voor. Zoals je kunt zien is dit deel 1. Dit is nog maar het begin.
Dimitri is overigens een hele toffe, en aardige gast. Maar als ik om die redenen het niet zou publiceren, dan zou ik even neutraal zijn als een website die bijv. niet post dat er van in telefoon in 48 uur 1 miljoen exemplaren verkocht zijn.
Neutraal zijn is een mes wat aan 2 kanten snijdt ben ik bang..

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 17:32]


Door Tweakers user Patriot, maandag 6 juli 2009 17:57

Euhm, wat is nu precies het probleem? Dat Tweakers.net zich in eerste instantie heeft vergist, omdat ze die zin die jij plaats verkeerd heeft geinterpreteerd?

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 18:02

t.net heeft zich niet vergist patriot. De sites waar ze zonder broncontrole van gekopieerd hebben die hebben zich vergist. Overigens is er geen probleem hoor. Gebeurt zo vaak :)

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 18:02]


Door Tweakers user Giant87, maandag 6 juli 2009 19:14

Tweakers kopieert sowieso veel m.b.t. gaming. Vaak inclusief fouten...

Door Tweakers user Parabellum, maandag 6 juli 2009 19:24

Kopieren is net zoals een aap een mens na doet, het is dus niet onnatuurlijk ;) Of was "klonen" nu uitgevonden op/door het internet ?

Wie lust er nog een paar, de ijskast staat vol :+

Door Tweakers user FiXeR.nl, maandag 6 juli 2009 20:03

:z Het zal nog steeds.

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 20:08

fixer stfu


Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 20:20

just kidding
was even de postcount in mijn blog uppen.
je toevoegingen, hoe nutteloos ook, zorgen enkel ervoor dat ik dadelijk 2 blogs in de top 10 van populaire posts heb ;)

Door Tweakers user FiXeR.nl, maandag 6 juli 2009 20:29

:z Niemand geeft om top 10's.

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 20:45

Ik wel.

Ontopic weer:
als iemand een soortgelijk voorval heeft (zoals in mijn blog beschreven) PM het dan naar mijn tweakers account. Dan vermeld ik je username, en ik zorg ervoor dat er een mooi verhaaltje omheenkomt.

Door Tweakers user HendrikN, maandag 6 juli 2009 20:52

E3, da's lang geleden zeg!

Door Tweakers user Confusion, maandag 6 juli 2009 22:06

De sites waar ze zonder broncontrole van gekopieerd hebben die hebben zich vergist.
Daar heb je nog steeds geen enkel bewijs voor geleverd. Leg eens uit waarom de redacteur van T.net niet niet precies dezelfde vergissing kan hebben gemaakt als anderen?

Door Tweakers user Faust, maandag 6 juli 2009 22:11

@ confusion:
Ik heb met de redacteur gemaild voor commentaar en hij zei dat hij de keynote niet gezien had (de livestream lag er op dat moment uit), en het van andere grote sites had overgenomen.
Tevens melde hij dat deze handelwijze niet ongewoon is, al wordt er wel vaak een bronvermelding gegeven.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juli 2009 22:14]


Door Tweakers user Mad-Monkey, dinsdag 7 juli 2009 11:23

hmm zoals ik ook bij je FF/chrome sucks blog had, vindt ik het jammer dat je comments zoveel van je onderbouwing moeten bevatten, in dit geval je laatste post in je comments (waar je nu toch wel erg wanhopig op aan het chatten bent geweest met fixer). Zonder dit bericht in je comment, klink je enkel als een zeur. Echter met dit bericht heb je ineens wel een punt, tweakers had in dit geval het of met een bronvermelding moeten aandragen of zelf eerst moeten verifiëren nu staan ze er gekleurd op.

uiteindelijke een goede blog, jammer dat je hem alleen maar voor 50% had geschreven toen je hem poste.

Reageren is niet meer mogelijk